Jak umyć lodówkę

Lodówka to najważniejsza maszyna w kuchni to w niej przechowujemy a następnie spożywamy żywność

Ważne dla nas jest aby była czysta, ładnie pachniała i dobrze przechowywała nasze ulubione smakołyki.

Dlatego ważne jest aby zachować w niej czystość doskonałą i myć ją tak samo regularnie jak mieszkanie

myjemy lodówkę doraźnie bez rozmrażania i gruntownie z całkowitym rozmrożenie zaleca się co najmniej dwa razy w roku taki zabieg wykonać

Aby umyć lodówkę wyjmujemy wszystkie art spożywcze i przestawiamy temperaturę na najwyższy stopień aby nie zaczęła mrozić

do umycia lodówki wykorzystujemy środki do mycia lodówki są tanie i bezpieczne dla nas. Na wielu forach znalazłam sugestie aby lodówkę umyć płynem do szyb aż minie ciarki przechodzą od składu tego preparatu.do szyb to absolutnie nie nadaje się do lodówki.

Jeśli nie mamy specjalnego preparatu do lodówek (koszt takiego to ok 5-20 zł wystarczy na 2 lata) możemy użyć płynu do naczyń z dodatkiem odrobiny kwasku cytrynowego lub sody lub octu. myjemy półki szklane i szuflady i całe wnętrze lodówki oraz całe drzwi. Wszystko wycieramy ściereczką lub papierem do sucha.

Wkładamy rzeczy do lodówki i jest czysto i pachnąco

Gdy chcemy umyć ją gruntownie zaleca się całkowite rozmrożenie aby pozbyć się lodu z zamrażalnika